הבלוג של ד"ר רונית שרון
מכון קשרים

בעיות בזוגיות: האם כולנו חווים את  אותם הקשיים?

בעיות בזוגיות הן בהחלט דבר נפוץ אצל זוגות רבים. מהם הגורמים לבעיות בזוגיות וכיצד תטפלו בהן? ד"ר רונית שרון מסבירה.

זוגיות היא כוח שיכול להעצים אותנו במגוון רחב של תחומים והיא גם משפיעה באופן ישיר על רמת האושר האישי שלנו. יחד עם זאת ובאופן טבעי, מרבית הזוגות בארץ ובעולם חווים קשיים ובעיות בזוגיות בצמתים שונים במהלך חייהם.

בדומה למכשולים ולקשיים השונים שאנו נתקלים בהם במהלך חיינו, גם בעיות בזוגיות יכולות להיפתר במהירות וביעילות. אך לעתים, הקשיים בזוגיות מתדרדרים למשברים, היכולים להפוך לקשיים מתמשכים בניהול חיים תקינים, עד כדי פרידה וגירושים.
"מעניין לגלות שמרבית הבעיות בזוגיות והמשברים הזוגיים הם סביב אותם הנושאים״ אומרת ד"ר רונית שרון מהאוניברסיטה העברית, ומנהלת "מכון קשרים" מכון ארצי לטיפול זוגי ופרטני. מהניסיון של ד"ר שרון עם אלפי זוגות ואנשים שהגיעו לייעוץ או טיפול במכון, מסתבר שלצד הייחודיות של כל זוג וזוג, הקשיים והמשברים עימם מתמודדים מרבית הזוגות, מתאפיינים בדפוסים דומים.
ביקשנו מד״ר רונית שרון לשתף אותנו ולהסביר מה הם הנושאים החוזרים ביחס לבעיות בזוגיות ובמערכת היחסים.

תקשורת בין בני זוג

הנושא העיקרי והמשמעותי ביותר, המלווה כמעט כל משבר זוגי, הוא התקשורת השלילית הנוצרת בין בני הזוג.
כולנו יודעים שתקשורת חיובית מקדמת, היא הכלי הבסיסי ביותר לפתרון קשיים בכלל ובעיות בזוגיות בפרט.
לעומתה, התקשורת השלילית הנוצרת לעתים קרובות בין בני זוג בעת ניהול קושי או משבר, לא רק שאינה מקדמת את הפתרון לבעיה הזוגית, אלא שבמרבית המקרים היא רק מרחיקה אותו. לעתים קרובות בני הזוג פוגעים האחד בשנייה באופן קשה, עד כדי שהתקשורת בפני עצמה, הופכת לבעיה הזוגית העיקרית ביניהם. למרות שהמקור לקושי היה בכלל אחר.

אמון ובגידה

נושא שכיח סביבו נוצרות בעיות בזוגיות, הוא יחסי האמון והחשש מבגידה. בין אם זו אכן התרחשה במציאות ובין אם זהו רק החשש ממנה. האמון והנאמנות הם כמובן בליבה של כל מערכת יחסים בין בני זוג וכולנו רוצים שהאנשים היקרים לנו ביותר יהיו נאמנים לנו ויעמדו לצידנו, כפי שאנו עומדים לצידם.
כשהאמון נפגע, הדבר יכול לערער לחלוטין את בן או בת הזוג הנבגד, או החושש מפגיעה באמון, גם אם החשש כלל אינו מבוסס.

חלוקת תפקידים וקבלת החלטות משותפות

החיים בזוגיות וחיי המשפחה דורשים חלוקת תפקידים וקבלת החלטות משותפת ביחס לתא המשפחתי: מי עושה מה, האופן שבו כל אחד ממלא (או לא ממלא…) את תפקידו, וההתמודדות עם האיזון או חוסר האיזון בחלוקת התפקידים, הן הסוגיות העיקריות. בין אם מדובר בהחלטות ומטלות הקשורות בילדים, למשק הבית, לפרנסה או סתם לחופשה משפחתית, חלוקת התפקידים וקבלת החלטות משפחתיות מייצרות קונפליקיטים ובעיות בזוגיות.

הקשר עם משפחות המוצא של בני הזוג

מרקם היחסים של בני הזוג עם משפחות המוצא שלהם, משפיע מאד על מערכת היחסים הזוגית ועלולה לעורר בעיות בזוגיות. לא פעם, נוצרת תחרות סמויה ביון הורי בני הזוג, לבין בן הזוג ״החדש״ שהצטרף למשפחה. אצל הורים שחשים שהבן או הבת שלהם כבר לא זקוקים להם, או אצל בן זוג החש שבת זוגו משקיעה יותר מידי בקשר עם הוריה, תיווצר קינאה או תחושות של דחיה.
החגים הם דוגמא מאד נפוצה לתחרות הזאת, סביבם נוצרים פעמים רבות בעיות בזוגיות ומתחים.

חינוך הילדים

באופן טבעי, כל אחד מבני הזוג מגיע לקשר עם סולם ערכים, מנהגים ועקרונות שונים, שהם רוצים להעביר הלאה לילדיהם. כאשר כל אחד מבני הזוג שואף להנחיל ליקר להם מכל את ערכיו, נוצרים לעתים קרובות פערים.
גם כאשר שני בני הזוג מגיעים לקשר עם רקע דומה, הם עדיין בעלי מאפיינים שונים בכמה רבדים. אמונה, מבנה אישיות, העדפות, דעות וכו, הם דוגמאות לשוני בין בני זוג, המשפיע על האופן בו כל אחד מהם ישאף לחנך את ילדיהם.

יחס לכסף והתקציב המשפחתי

למרבית בני הזוג, ישנם סידרי עדיפויות שונים בחלוקת העוגה התקציבית הזוגית והמשפחתית.
כך, עלות הדירה והרכב, התקציב ״לבזבוזים״ (מה שלאחד נראה בזבוז, לשני נחשב הכרחי), התקציב לקניות בסופר (״הוא חזר עם דברים שלא ביקשתי ואת מה שביקשתי הוא העדיף לשכוח״), התקציב לחוגים של הילדים, עלות החופשה המשפחתית וכו, הן דוגמאות נפוצות לסדרי עדיפויות כספיים שונים בין בני זוג, העלולים ליצור בעיות בזוגיות וקשיים.
רמת הציפיות לגבי ההצלחה הכלכלית של התא המשפחתי, כמו גם על מי מבני הזוג להביא את עיקר הפרנסה, הן שתי סוגיות נוספות בהקשר זה.

יחסי מין

פערים בין בני הזוג נוצרים פעמים רבות גם ביחס לחשק שלהם לקיום יחסי מין. נלווים לכך גם פערים במידת הפתיחות והתקשורת המינית ביניהם.
קשיים ופערים בקיום יחסי מין הם אחד הגורמים העיקריים לבגידה ולחיפוש אחר מימוש החשק בשדות זרים. מקובל לחשוב שהגבר יותר מעוניין בקיום יחסי מין מהאישה, אך הנתונים מראים שהפערים הללו יותר מורכבים ובכל שלב התפתחותי של הקשר, הגורמים והנסיבות משתנים.
רוצים ללמוד ולהבין עוד על הנושאים הללו? צרו קשר עם מכון קשרים ותקבלו כלים מעשיים לקיום מערכת יחסים זוגית טובה ואוהבות לאורך שנים.
אהבתם? נשמח את תשתפו!

צרו קשר עם רונית