הרבה זוגות שמגיעים אלינו לייעוץ או לטיפול זוגי בקליניקה, מתחבטים בשאלה – למה בכלל צריך זוגיות. הם אמנם מרגישים ומבינים שזה דבר חשוב ושכדאי להמשיך להשקיע בו אבל לא תמיד יודעים להסביר למה. והקשיים הזוגיים שהם חווים, לא כל כך עוזרים להם לנתח את השאלה המאד חשובה הזאת בצורה שקולה.
אז מה זה בכלל זוגיות?
נתחיל את עם הגדרה של זוגיות. "זוגיות" = קשר רומנטי בין שני בני אדם, מכלול החיים המשותפים שלהם ומערכת היחסים ביניהם.
זו רק הצעה וניתן כמובן להרחיב, לצמצם ולשפר את ההגדרה ואנשים שונים יגדירו את המונח בדרכים שונות. יחד עם זאת, הגדרה זאת משקפת את הליבה של מרבית מערכות היחסים הזוגיות מאז ומעולם, והיא כוללת 3 מימדים: קשר רומנטי (אהבה), מכלול של חיים משותפים (מערכת משפחתית וחברתית) ומערכת היחסים הפנימית בין בני הזוג.
בכל הגדרה שלא נבחר, זוגיות היא נושא רב מימדי. כל מימד בפני עצמו אינו טריוויאלי ואף מורכב.
האם ולמה זוגיות בכלל חשובה?
משחר ההיסטוריה ועד היום, המורכבות שבחיי בזוגיות לא זכתה לתשומת לב מערכתית וממסדית. מרבית האנשים נפגשים עם נושא הזוגיות ללא הכנה וכלים מתאימים לניהולה על פני זמן, ורבים מהם נכשלים פעם אחר פעם. זאת, למרות רצונם העז להצליח בכך, רצון הנטוע בהם עמוק מאד, אבולוציונית ו/או דתית. כלומר, הכי עמוק שאפשר.
החתירה לזוגיות הינה תכונה אבולוציונית הנטועה עמוק במוחם של בני האדם והיא מתרחשת בכל התרבויות והדתות, ללא יוצא מן הכלל ומשחר ההיסטוריה. היא נובעת מהמנגנון האבולוציוני הבסיסי והשולט, הפועל להרבות את המין שלנו ולהעביר לילדים את הגנים שלנו, מנגנון הקיים אצל כל החיים בכדור הארץ.
אך בשונה ממרבית בעלי החיים, אצל בני האדם גידול ילדים לוקח שנים רבות ודורש השקעה עצומה של ההורים, עד שהילדים מגיעים לבגרות ולעצמאות. ומסוגלים להתרבות ולגדל ילדים בכוחות עצמם, וכך הלאה.
קיומה של זוגיות טובה מאפשרת חלוקת אחריות ותפקידים בין שני בני אדם, המספקת לתא המשפחתי את התמיכה החומרית והרגשית הנדרשים, והמגדילה מאוד את סיכויי ההישרדות של ילדינו, וגם שלנו. לכן, מנגנונים פסיכולוגיים כמו אהבה, חברות ונאמנות, מנגנונים שבלעדיהם אי אפשר לקיים התקשרות ומערכות יחסים ארוכות טווח, הפכו לתכונות הכרחיות ולתכונות שליטות בהתפתחותו האבולוציונית של האדם.
אהבה למשל, היא מנגנון של קשר בין-אישי שמעודד את הקמת דור ההמשך. היא איננה רק רומנטיקה, אלא מנגנון בסיסי וכללי ששומר על שרידות משפחתית, חברתית והורית.
מנגנונים פסיכולוגיים אלו (אהבה, חברות, נאמנות) יעילים מבחינה הישרדותית ולכן הם מניעים אנשים לחפש בני זוג וליצור עמם קשרים ארוכי טווח, כך שניתן יהיה לגדל ילדים ולטפח אותם ביחד בהצלחה.
מהיתרון האבולוציוני, נגזרים יתרונות רבים לחיים בזוגיות. היא מתגמלת אותנו ומשפרת את חייו של האדם במספר מישורים. לחיים בזוג יש יתרון כלכלי משמעותי – תא כלכלי זוגי הרבה יותר יציב וחסכוני. יתרון רגשי – יש לנו עם מי לחלוק אינטימיות, חוויות וקשיים. יתרון חברתי – כזוג אנחנו נחשפים יותר לחברה ועמידים יותר חברתית. כזוג יש לנו יותר ביטחון ואנחנו שומרים האחד על השניה. ובאופן כללי, יותר קל לנו להתמודד עם האתגרים הרבים, כזוג מאשר לבד. ואפרופו לבד, זוגיות מונעת מאתנו את את תחושת הבדידות, שהוכח שהיא לא טובה לנפש וגם לא לבריאות שלנו.
והכי חשוב – באין ספור מחקרים וסקרים הוכח שאנשים בזוגיות מאושרים יותר מאנשים החיים לבד. והוכח גם שהם גם בריאים יותר ובעלי תוחלת חיים ארוכה יותר.
נסכם ?
עוד הרבה לפני שהיו סקרים ומחקרים נכתב ש "לא טוב היות האדם לבדו" (ספר בראשית) וש "טובים השניים מן האחד" (קהלת)
אמנם כדי לחיות בזוגיות תקינה נדרש מאתנו להתחשב בצרכים של אדם אחר ואנחנו צריכים לעשות וויתורים ופשרות. אבל מעבר לעובדה שהיכולת להתחשב, לוותר ולהתפשר היא כח ובשום אופן לא חולשה, זוגיות מתגמלת אותנו מאד במספר מישורים, המשמעותיים מאד לרווחתנו האישית ולעצם הווייתנו כבני אדם. היא משרתת אותנו גם מבחינה כלכלית, חברתית ורגשית ומקנה לנו בטחון ויציבות לאורך זמן. היא מוכחת גם כמקדמת אושר, בריאות ואריכות חיים.
אז אם זוגיות כל כך חשובה, מדוע יותר ויותר אנשים מתגרשים או נותרים רווקים לתקופות ממושכות בחייהם?
על כך בפוסט הבא…